Μάρκελλος Σιταρένιος

Υπεύθυνος Ακαδημίας


Γεννήθηκε στη Χίο το 1956 και υπήρξε αρχικά κολυμβητής και εν συνεχεία πολίστας του ΝΟ Χίου.

Σε ηλικία μόλις 16 ετών μεταγράφηκε στην πρωταθλήτρια ομάδα του Εθνικού Πειραιώς, με την οποία κατέκτησε 14 συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδας, με ισάριθμες συμμετοχές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και με αποκορύφωμα την 4η θέση το 1980 στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Από το 1974 έως το 1976 έπαιζε ταυτόχρονα σε δύο εθνικά πρωταθλήματα με τον Εθνικό στην Ελλάδα και με την EOSC Offenbach στην Bundesliga της Γερμανίας. Το 1981 κλήθηκε στη μικτή κόσμου, όπου έλαβε μέρος στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του θρύλου του ιταλικού πόλο Eraldo Pizzo. Το 1985 μεταγράφηκε στην ιταλική Polisportiva Anzio και ήταν ο πρώτος Έλληνας πολίστας που έπαιξε επαγγελματικά στο πρωτάθλημα της Ιταλίας.

Πέρα από το συλλογικό πόλο, ο Μάρκελλος Σιταρένιος έχει αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη και στην εθνική ομάδα, της οποίας ήταν αναντικατάστατο μέλος, έχοντας καταγράψει 256 συμμετοχές με το γαλάζιο σκουφάκι. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας 1980 και του Λος Άντζελες 1984. Επίσης είχε συμμετοχές σε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα παγκόσμιο κύπελλο και τέσσερα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το 1986 ξεκίνησε τη προπονητική του καριέρα στην Ιταλία με την Polisportiva Anzio, η οποία συνεχίστηκε στην Ελλάδα με τις αγαπημένες του ομάδες τον ΝΟ Χίου και τον Εθνικό Πειραιώς. Από το 1990 ανέλαβε καθήκοντα τεχνικού Διευθυντή πόλο στην ΚΟΕ και το 1993 συνέβαλε στη κατάκτηση του πρώτου ελληνικού μεταλλίου σε διεθνή διοργάνωση με την εθνική Νέων στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες.

Το 1992 εκλέχτηκε μέλος της Τεχνικής Επιτροπής πόλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA) και το 1994 μέλος της αντίστοιχης Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN).

Το 2001 εκλέχτηκε πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Υδατοσφαίρισης (AWPC), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2010.

Από το 2012 και έπειτα, ο Μάρκελλος Σιταρένιος έχει στραφεί στην προσπάθεια ανάπτυξης του ελληνικού πόλο μέσα από τις μικρές ηλικίες. Εκείνη τη χρονιά ίδρυσε τον σύλλογο του Απόλλωνα Αλίμου, με βασικό στόχο την δημιουργία ηλικιακών ομάδων στην υδατοσφαίριση, αλλά και στη συγχρονισμένη κολύμβηση.

Το 2014 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε ΛΕΟΝΤΕΣ ΑΛΙΜΟΥ και το 2015, για πρώτη φορά, έλαβε μέρος σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στη κατηγορία Μίνι Παίδων και Παίδων. Από τότε οι συμμετοχές του σωματείου στα ηλικιακά πανελλήνια πρωταθλήματα είναι συνεχείς. Το 2018 συμφωνήθηκε με τον ΥΔΡΑΪΚΟ ΝΟ να αποτελέσουν οι ακαδημίες πόλο μέρος των υποδομών του συλλόγου από το νησί του Αργοσαρωνικού.