Κάτι παραπάνω από ένα μήνα πριν και μέσα από το ydraikos.gr, ανακοινώθηκε η συνεργασία του Κώστα Κοκκινάκη με τον Υδραϊκό και σε επίπεδο ακαδημιών, αφού ο πολύπειρος πολίστας, πέρα από βασικότατο στέλεχος της ανδρικής ομάδας, ανέλαβε και τα ηνία των Μίνι Παίδων.
Ο 44χρονος παίκτης του Υδραϊκού, δεν θα μπορούσε να λείψει από τη στήλη των συνεντεύξεων του site και παραμονές της Παναγίας έγινε η πρώτη επαφή μαζί του, με σκοπό να μιλήσει για τους στόχους του και τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να μεταδώσει στοιχεία της πολυετούς πείρας του στους μικρούς πολίστες.
Ο Κώστας Κοκκινάκης, που κοσμεί με την παρουσία του το προπονητικό επιτελείο του ΥΝΟ πλάι στον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου και τον Γιώργο Πουλιόπουλο, δεν είναι κάποιος τυχαίος… Είναι από τα σπουδαία ονόματα του χώρου και έχει μακρά πορεία στην υδατοσφαίριση, έχοντας φορέσει τα σκουφάκια του Εθνικού, του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού, του Νηρέα Λαμίας και τα τελευταία χρόνια του Υδραϊκού. Βεβαίως, τεράστιο κεφάλαιο στην καριέρα του είναι και η εθνική ομάδα, με την οποία έχει συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (2008 και 2012).
Πως προέκυψε η συνεργασία με τις ακαδημίες του Υδραϊκού; Τι ήταν αυτό που έπαιξε τον πλέον καταλυτικό ρόλο ώστε να απαντήσεις θετικά στην πρόσκληση-πρόκληση;
«Σίγουρα ο καταλυτικός παράγοντας για να απαντήσω θετικά και να αποδεχτώ την πρόκληση, ήταν ο Μάρκελλος Σιταρένιος, τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του ελληνικού πόλο. Είχαμε πολλές συζητήσεις και τελικά με έπεισε να αναλάβω το πόστο. Σημαντική φυσικά ήταν και η παρουσία του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου στην ομάδα, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά από τα χρόνια που ήμασταν συμπαίκτες στην εθνική ομάδα. Επίσης, πολύ ενισχυτικό ήταν το γεγονός ότι ήδη είμαι παίκτης του Υδραϊκού».
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι στο πρωτάθλημα Μίνι Παίδων της νέας περιόδου, με δεδομένο ότι την περασμένη σεζόν η ομάδα έφτασε μία ανάσα από την πρόκρισή της στην τελική φάση;
«Σε αυτές τις ηλικίες και στο άθλημα που υπηρετούμε, παίζουν ρόλο πολλά πράγματα, μετράνε λεπτομέρειες, οι οποίες όμως κάνουν τη διαφορά στο κρίσιμο σημείο. Για παράδειγμα, ένας καλός τερματοφύλακας, ή ένας καλός φουνταριστός, μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο μέσα στο ματς. Δεν τα ξέρω τα παιδιά που θα στελεχώσουν την ομάδα της νέας αγωνιστικής περιόδου, όμως εγώ μπορώ να μιλήσω για τους δικούς μου στόχους μέσα στο πλαίσιο της ομάδας: Θέλω τα παιδιά να μάθουν το πόλο, να το αγαπήσουν και να μην δώσουμε όλο το βάρος στο κολύμπι, γιατί έχω συναντήσει προπονητές που στοχεύουν μόνο εκεί, στο κολύμπι και τελικά οι αθλητές όταν φτάσουν σε μία ηλικία 15 ή 16 ετών να μην γνωρίζουν πόλο, να μην καταλαβαίνουν το άθλημα. Το κολύμπι είναι βασικό στοιχείο του πολίστα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό».
Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να είναι κάποιος προπονητής στις μικρές ηλικίες και μάλιστα στο πόλο, που είναι από τα δυσκολότερα ομαδικά αθλήματα;
«Όντας πολλά χρόνια στον χώρο, έχω μιλήσει με πολλούς προπονητές αυτών των ηλικιών. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η ηλικία γιατί από τα παιδιά λείπουν αρκετά πράγματα, όπως η πειθαρχία, κάτι λογικό. Εδώ χρειάζεται και η βοήθεια των γονιών από το σπίτι. Επίσης πολλά παιδιά έρχονται στο πόλο επειδή το θέλουν οι γονείς και όχι τόσο τα ίδια. Από την εμπειρία μου, πάντως, αυτό που έχω να πω είναι ότι οι προπονητές σε αυτές τις μικρές ηλικίες, είναι οι πιο σημαντικοί για την εξέλιξη ενός αθλητή στην υδατοσφαίριση. Είναι εκείνοι που θα δώσουν στο παιδί τα απαραίτητα όπλα για το μέλλον του στο άθλημα, τον σεβασμό, την πειθαρχία, να μάθουν να σκέφτονται μέσα στο παιχνίδι και μέσα από την καθοδήγηση και τις εντολές του προπονητή, να μπορούν να πάρουν και κάποιες πρωτοβουλίες, με λίγα λόγια να μην είναι… στρατιωτάκια μέσα στην πισίνα. Είναι μία ηλικία πολύ δύσκολη, επαναλαμβάνω, αλλά εξαιρετικά δημιουργική, η οποία οπωσδήποτε και πάνω από όλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή και πολύ μεγάλη ευθύνη».
Έχοντας την προηγούμενη προπονητική σου εμπειρία στους Μίνι Παίδες της Βουλιαγμένης πριν δύο σεζόν, που νομίζεις ότι πρέπει να εστιάσεις με τα παιδιά του Υδραϊκού; Στην τεχνική, στην τακτική, στη δύναμη;
«Ο προπονητικός προσανατολισμός μου είναι ένα μείγμα από όλα τα παραπάνω, όπως είπα και προηγουμένως. Ωστόσο, το κάθε ένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία πρέπει να έχει το δικό του ποσοστό, τη δική του σημασία μέσα στην προπόνηση και εντέλει στο παιχνίδι. Επειδή όλα αυτά τα έχω ζήσει και εγώ ως νεαρός αθλητής, το πιο σημαντικό για μένα είναι η κατανόηση του πόλο και το μεγάλο μου στοίχημα είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το άθλημα της υδατοσφαίρισης».
Συνέντευξη: Κώστας Χρυσάφης